“W pierwszych dekadach XX wieku na ulicach Hanoi stopniowo zaczęły pojawiać się mobilne kuchnie z zupami. Początkowo uliczni sprzedawcy [...] nosili na ramionach bambusowe tyczki z dwiema ciężkimi drewnianymi skrzyniami. W jednej skrzyni na węglu drzewnym gotował się bulion wołowy, a w drugiej znajdowały się pozostałe składniki, takie jak makaron i mięso oraz naczynia do jedzenia”.
PHO Kultowa zupa z Wietnamu nie jest typową książką kucharską. Oprócz przepisów znajdziecie w niej historię wietnamskiej zupy z makaronem ryżowym, którą podają w restauracjach na całym świecie.
Co więcej, możecie ją przygotować w domu, używając niewielu składników dostępnych w sklepach. Krok po kroku ugotujecie pho razem z autorami. Podstawą zupy jest bulion, który zawsze przygotowuje się z zimnej wody, a sól dodaje się dopiero na końcu.
Podobnie jak przy gotowaniu naszego rosołu, ważne jest zdejmowanie szumowin, a idealny wywar jest klarowny i powinien gotować się powoli na małym ogniu a nie wrzeć, bo “co długo się gotuje w końcu staje się bulionem”.
Książka podzielona jest na części:
- Historia zupy
- PHO - ABC
- Przepisy - zrób to sam
- Hotspoty PHO
Autorzy są podróżnikami i blogerami kulinarnymi. Podczas wypraw okrywają tradycyjne smaki kuchni azjatyckiej, którymi dzielą się ze swoimi czytelnikami.
Sięgając po tę książkę przenoszę się do innego świata, którym jestem zauroczona. Czytam ją z przyjemnością i z apetytem poznaję sekrety "Pho kultowej zupy z Wietnamu". Polecam serdecznie - jeśli interesujecie się kuchnią azjatycką, ta pozycja na pewno Wam się spodoba.
Tytuł: „PHO
kultowa zupa z Wietnamu”
Autorzy: Simi
Leistner, Stefan Leistner
Okładka: twarda
Stron: 176
Cena okładkowa: 46,00 zł
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
chętnie po nią sięgnę! lubię azjatyckie smaki!
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie :)
Usuń